Εκδήλωση στην Κέα

Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης στην Άνδρο
12 Ιουλίου 2016
Ο Εορτασμός της μνήμης του Αγ. Νικόδημου του Αγϊορείτου
16 Ιουλίου 2016

Εκδήλωση στην Κέα

Εκδήλωση τιμής στον Καθηγητή κ. Γεώργιο Χαρτοφυλακίδη

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ekdilosi-stin-kea-2

Μια εξαιρετική εκδήλωση έλαβε χώρα την Κυριακή το πρωί στις 28 Ιουνίου στο Πνευματικό Κέντρο «ΣΤΥΛΙΑΝΌΣ ΡΕΣΤΗΣ» του Δήμου Κέας.

Η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών τίμησε έναν εκλεκτό Τζιώτη, τον καθηγητή κ. Γεώργιο Χαρτοφυλακίδη για την προσφορά του στην ιατρική επιστήμη και ειδικά στον κλάδο της ορθοπαιδικής. Για τους Τζιώτες ο γιατρός Χαρτοφυλακίδης αποτελούσε για πολλές δεκαετίες τον συμπατριώτη,  τον δικό τους άνθρωπο, στον οποίο προσέτρεχαν στις δύσκολες στιγμές τους. Ήξεραν ότι θα τους δεχθεί με φιλική διάθεση και θα τους προσφέρει την πολύτιμη βοήθειά του.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Δημάρχου Κέας κ. Γιάννη Ευαγγέλου και ομιλία του προέδρου της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών, καθηγητού αρχιτεκτονικής κ. Εμμανουήλ Μαρμαρά, που αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις τιμής της Εταιρείας σε εξέχοντες Κυκλαδίτες.
Ακολούθησε ο καθηγητής ορθοπαιδικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτιος Κορρές, που υπήρξε κι αυτός μαθητής του κ. Χαρτφυλακίδη, με μια εμπεριστατωμένη ομιλία για τη ζωή και το έργο του Καθηγητή. Με καλλιέπεια και στοιχεία παρουσίασε τη διεθνή ακτινοβολία του ως χειρουργού, ερευνητή και συγγραφέα. Το ακροατήριο εξεπλάγη από την άγνωστη πλευρά του έργου, της προσφοράς και των πολλών διακρίσεων του κ. Χαρτογυλακίδη.
Ένας νέος Τζιώτης γιατρός ορθοπαιδικός, ο κ. Φραγκίσκος Νικ. Ξυπνητός, με εξειδικευμένες σπουδές στο εξωτερικό, ανέλαβε να παρουσιάσει τους εξέχοντες Κείους (Τζιώτες) από την αρχαιότητα έως σήμερα. Ποιητές, φιλόσοφοι, Ιατροί, Πολιτικοί της αρχαιότητας, νεώτεροι σημαντικοί εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών, με κατάληξη φυσικά στον τιμώμενο καθηγητή κ. Γεώργιο Χαρτοφυλακίδη, πέρασαν μέσα από μια τεκμηριωμένη ομιλία διανθισμένη με διαφάνειες.
Εμφανώς συγκινημένος ο κ. Καθηγητής ανέβηκε στο βήμα κι αφού ευχαρίστησε για την τιμή που του έγινε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, μίλησε με θέμα: Ιατρική και Ανθρωπισμός. Λόγια σοφά, βασισμένα στην εμπειρία και τη βαθειά γνώση της ανθρώπινης ψυχολογίας και συμπεριφοράς, σκέψεις και προτροπές προς τους νέους γιατρούς να μην αντιμετωπίζουν τον ασθενή ως περιστατικό, αλλά ως άνθρωπο. Ήταν ένα μάθημα ανθρωπισμού από έναν εξέχοντα ανθρωπιστή.
Ο Γ. Γραμματέας της Εταιρείας κ. Εμμ. Λιγνός διάβασε το κείμενο ανακήρυξης του κ. Χαρτοφυλακίδη σε Επίτιμο Εταίρο και κάλεσε τον πρόεδρο να το επιδώσει στον τιμώμενο καθηγητή. Το κείμενο αυτό, τυπωμένο σε πάπυρο, συνέγραψε σε επίσημη αρχαία γλώσσα ο πρώην πρόεδρος της Εταιρείας κ. Νικόλαος Φρ. Ξυπνητός, ένας ακόμα εξέχων Τζιώτης, καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής και Λατινικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας κ. Δημήτριος Κορρές επέδωσε στον κ. Καθηγητή το σήμα της Εταιρείας.
Την εκδήλωση έκλεισε ο κ. Στέφανος Λέπουρας, μέλος του Δ.Σ. Της Εταιρείας, που είχε την ευθύνη της διοργάνωσης.