ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
6 Οκτωβρίου 2023
ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
3 Νοεμβρίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τετάρτη 11  Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στην μεγάλη  Αίθουσα της «Εταιρείας των Φίλων του Λαού», στην Αθήνα, η εκδήλωση της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών, με θέμα την ομιλία του ακαδημαϊκού και επίτιμου εταίρου της  Εταιρείας καθηγητή  κ. Μανόλη Ι. Κορρέ «Τα Ναξιακά Μάρμαρα».

Ο πρόεδρος της Εταιρείας καθ. κ. Δημήτριος Στ. Κορρές καλωσόρισε  τους  παρισταμένους υπογραμμίζοντας την επάνοδο της Εταιρείας σε πλήρη δραστηριότητα, με τα την περίοδο του κορονοϊού – επισημαίνοντας βέβαια ότι και κατά την περίοδο αυτή ουδέποτε διακόπηκε η δράση της : θύμισε ότι η Εταιρεία διοργάνωσε το Δ΄Διεθνές Κυκλαδολογικό Συνέδριο στην Τήνο , εξέδωσε τους δύο τόμους, ΚΒ΄ και ΚΔ΄ ενώ έχει προχωρήσει η διεργασία  δύο ακόμη  τόμων (των ΚΓ΄και ΚΕ΄) – αναφέρθηκε δε στην βοήθεια που η Εταιρεία έλαβε για την έκδοση από την Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, το Ίδρυμα Ουράνη και τον εταίρο και μελος του Δ.Σ. κ. Ιάκωβο  Ιωάννου Ρήγο.

Ακολούθως ο καθ. κ. Βασίλειος Λαμπρινουδάκης προλόγισε την ομιλία του κ. Μανόλη Κορρέ, σκιαγραφώντας την προσωπικότητα του ομιλητού,  τονίζοντας την μεγάλη του προσφορά στην επιστήμη.

Στη συνέχεια, ο κ Μανόλης Κορρές ανέπτυξε την θαυμάσια ομιλία του παρουσιάζοντας τα διάφορα στάδια της δημιουργίας των θαυμαζομενων σήμερα από όλους μας έργων τέχνης.  Με απλό και κατανοητό τρόπο, μας έκανε κοινωνούς των μεθόδων εξορύξεως του μαρμάρου από τα Ναξιακά λατομεία, την μεταφορά τους στον τόπο επεξεργασίας και την τελική τοποθέτησή τους στον τόπο για τον οποίο προορίζονταν.  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η αναφορά στα αρχαιολογικά ευρήματα στη Νάξο, αλλά και στον ημιτελή Ναό του Απόλλωνα στη Χώρα τη Νάξου.

Ο κ. Κορρές καταχειροκροτήθηκε από το πολυπληθές ακροατήριο, και απάντησε σε ερωτήσεις οι οποίες υποβλήθηκαν στο πλαίσιο συζήτησης μετά την ομιλία.

Συντονιστής της εκδηλώσεως ήταν ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας  κ. Στέφανος Προβελέγγιος.

Εικ. 1. Ο κ. Κορρές στο βήμα

Εικ. 1. Ο κ. Κορρές στο βήμα

Εικ. 2. Ο κ. Κορρές δείχνει στον χάρτη της Νάξου την θέση των λατομείων και τις διαδρομές που ακολουθούσαν για την μεταφορά των μαρμάρων για τον χώρο επεξεργασία ή και τοποθετήσεως

Εικ. 2. Ο κ. Κορρές δείχνει στον χάρτη της Νάξου την θέση των λατομείων και τις διαδρομές
που ακολουθούσαν για την μεταφορά των μαρμάρων για τον χώρο επεξεργασία ή και τοποθετήσεως

Εικ. 3. Ο κ. Λαμπρινουδάκης στο βήμα

Εικ. 3. Ο κ. Λαμπρινουδάκης στο βήμα

εικ.4. Ο κ. Μανόλης Κορρές με τους κκ Ν. Λεγάκη και Δ. Κορρέ

εικ.4. Ο κ. Μανόλης Κορρές με τους κκ Ν. Λεγάκη και Δ. Κορρέ