Τιμητική εκδήλωση «Μνήμη Ιωάννη Ρήγου – Πανορμίτη»

Ο Εορτασμός της μνήμης του Αγ. Νικόδημου του Αγϊορείτου
16 Ιουλίου 2016
Τιμητική εκδήλωση για τον Ανδρέα Δρακάκη
25 Οκτωβρίου 2016

Τιμητική εκδήλωση «Μνήμη Ιωάννη Ρήγου – Πανορμίτη»

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών και ο Πνευματικό Κέντρο Πύργου Πανόρμου Τήνου σας καλούν στην τιμητική εκδήλωση » Μνήμη Ιωάννη Ρήγου – Πανορμίτη» στην πλατεία Πλατάνου το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 8.00μμ

Πρόγραμμα της εκδήλωσης

(α) Χαιρετισμοί

(β) Κώστας Δανούσης, «Ο Ιωάννης Ρήγος-Πανορμίτης πυλώνας της τηνιακής παροικίας της Αθήνας».

(γ) Εμμανουήλ Μαρμαράς «Ο Ιωάννης Ρήγος – Πανορμίτης και η κυκλαδική ιδέα»

(δ) Αλέκος Φλωράκης, «Ο Ιωάννης Ρήγος-Πανορμίτης και η τηνιακή καλλιτεχνική παράδοση», και

(ε) Ιωάννης Παπαδημητρίου, Πρόεδρος Αδελφότητος των εν Αθήναις Τηνίων, «Ο αγώνας και η αγωνία του Ιωάννη Ρήγου για τα πρώτα βήματα του Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η  Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών και το Πνευματικό Κέντρο Πύργου Πανόρμου Τήνου, συνδιοργάνωσαν  τιμητική εκδήλωση για  τον αείμνηστο Ιωάννη Ιακώβου Ρήγο -Πανορμίτη στον Πύργο της Τήνου το βράδυ της 10ης Σεπτεμβρίου 2016.

Ο Ιωάννης  Ιακώβου Ρήγος – Πανορμίτης, ανήκε σε εκείνους τους ανθρώπους πού έτρεφαν μεγάλη αγάπη και στον τόπον του  και στον Άνθρωπο,  προσφέροντας απλόχερα βοήθεια  με όλην τη δύναμη της ψυχής του. Παράλληλα με τις εμπορικές του δραστηριότητες στον Πειραιά, ασχολήθηκε με το παρελθόν και το μέλλον του τόπου του. Έχοντας γνωρίσει σπουδαίους μαρμαρογλύπτες και τα εργαστήριά τους και αγωνιώντας για το μέλλον των νέων στον Πύργο οραματίστηκε και συνέβαλλε ως ένας από τους βασικούς παράγοντες στην δημιουργία  του  Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου. Επίσης, επί πολλά χρόνια στην «Αδελφότητα των εν Αθήναις Τηνίων», είτε ως μέλος, είτε ως πρόεδρος, βοήθησε παντοιοτρόπως στην εύρυθμο λειτουργία του και στην επίτευξη των υψηλών του στόχων. Η σχέση του επίσης με την Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών, της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος και μέχρι του θανάτου του Ταμίας της, ανέδειξε την αγάπη του για την Κυκλαδική ιδέα και το Πολιτιστικό και Πνευματικό γίγνεσθαι της Τήνου και των Κυκλάδων γενικότερα.

Στην εκδήλωση απηύθηναν χαιρετισμούς και ομίλησαν για την προσωπικότητα του τιμωμένου οι κκ Μανώλης Σώχος, πρόεδρος του Πνευματικού κέντρου Πανόρμου, και ακολούθως ο Κώστας Δανούσης, συγγραφέας, με θέμα «Ο Ιωάννης Ρήγος-Πανορμίτης πυλώνας της τηνιακής παροικίας της Αθήνας». Ο κ  Εμμανουήλ Μαρμαράς, πρόεδρος της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών με θέμα  «Ο Ιωάννης Ρήγος – Πανορμίτης και η κυκλαδική ιδέα», ο κ. Αλέκος Φλωράκης, εταίρος της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών με θέμα  «Ο Ιωάννης Ρήγος-Πανορμίτης και η τηνιακή καλλιτεχνική παράδοση», ο κ    Ιωάννης Παπαδημητρίου, Πρόεδρος Αδελφότητος των εν Αθήναις Τηνίων, με θέμα «Ο αγώνας και η αγωνία του Ιωάννη Ρήγου για τα πρώτα βήματα του Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου» και τέλος ο κ. Ιωάννης Ρήγος με θέμα «Ο επιχειρηματίας Ιωάννης Ρήγος-Πανορμίτης στον Πειραιά και η ναυτιλία»

Επ΄ ευκαιρία της ως άνω εκδηλώσεως μετέβησαν στην Τήνο εκ του ΔΣ οι κ Εμμανουήλ Μαρμαράς, Δημήτριος   Κορρές, Γεώργιος Γαβαλάς, Γεράσιμος Θεόδωρος Μαγκανιώτης, Στέφανος Λέπουρας, Στέφανος Προβελέγγιος και η κ Κούλα Χρυσού-Καρατζά.. Οι κ Σύμβουλοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία  και τις ομορφιές της Τήνου και ιδιατέρως τον Πύργο επισκεπτόμενοι την εκκλησία και το νεκροταφείο χάριν των ενεργειών του μέλους του Δ.Σ. κ Ιακώβου Ι. Ρήγου που εκτός από την φιλοξενία, διέθεσε λεωφορείο για την μετάβαση στον Πύργο και οργάνωσε την ξενάγηση στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του ΠΙΟΠ. Εκεί ο γνώστης της νεώτερης μαρμαροτεχνικής παράδοσης και βασικός συντελεστής για την συγκέντρωση των εκθεμἀτων και την δημιουργία του Μουσείου  κκ Αλέξανδρος Φλωράκης με την γνωστή του γλαφυρότητα ξενάγησε τους Συμβούλους και σκιαγράφησε πτυχές της μαρμαροτεχνίας. Πριν από την εκδήλωση οι σύμβουλοι είχαν την ευκαιρία  να δουν την έκθεση φωτογραφίας του Γεωργίου Ιακ. Ρήγου στο Πνευματικό Κέντρο Πύργου και να ξεναγηθούν σε αυτήν από τον καλλιτέχνη.

Την επομένη το πρωί , μετά τον εκκλησιασμό, έγινε στο ξενοδοχείο ΑΛΤΑΝΑ το προγραμματισμένο Δ.Σ. με 8 παρόντες συμβούλους. Αυτό ήταν το πρώτο Δ.Σ. της Εταιρείας που έλαβε χώρα εκτός Αθηνών.

215216219162203222