Γ’ Διεθνές Κυκλαδολογικό Συνέδριο

Ευχαριστίες στον Γιώργος Ξένος για την προσφορά του έργου «Τριήρις
11 Ιουνίου 2016
Εσπερινός Οσ. Νικοδήμου Αγιορείτου του Ναξίου
5 Ιουλίου 2016

Γ’ Διεθνές Κυκλαδολογικό Συνέδριο

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ  ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΥΚΛΑΔΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

Γ΄ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΥΚΛΑΔΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Οι Κυκλάδες στην διαχρονία: Χώρος – Άνθρωποι

 

Με μεγάλη επιτυχία έγινε στην Ερμούπολη της Σύρου το Γ΄Διεθνές  Κυκλαδολογικό Συνέδριο που διοργάνωσε η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών.

Με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 200 συνέδρων από την Ελλάδα και το  εξωτερικό, η ΕΚΜ έδωσε μία νέα πνοή στο επιστημονικό, και όχι μόνο, γίγνεσθαι των Κυκλάδων.  Οι εκλεκτοί ομιλητές, με την ανάπτυξη  118 ανακοινώσεων και την παρουσίαση  26 αναρτημένων παρουσιάσεων, έδωσαν την ευκαιρία στους συνέδρους   να ακούσουν εργασίες  αναφερόμενες στο χώρο της Αρχαιολογίας (προϊστορικής-Κλασικής –Βυζαντινής), της Γεωλογίας, της Εθνογραφίας,  της Ιστορίας, κυρίως Βυζαντινής και νεώτερης, της Λαογραφίας και της Ιστορίας της Τέχνης, αλλά και της παραδοσιακής και σύγχρονης Αρχιτεκτονικής, αναστήλωσης, διαχείρισης μνημείων, της Δημογραφίας, της Οικονομίας, και του Τουρισμού και του Περιβάλλοντος, πάντα σε σχέση με τις Κυκλάδες, μεταφέροντας όχι μόνο  τα αποτελέσματα προσφάτων ερευνών, αλλά, μελετώντας και προτείνοντας  λύσεις  σε πάρα πολλά θέματα.

Η οργανωτική επιτροπή  (πρόεδρος ο  καθ  κ. Εμμ. Μαρμαράς) αλλά και τα άλλα μέλη (η  κ. Λυδία Παλαιοκρασσά-Κοπίτσα, ο. κ. Δημ  Στ. Κορρές, ο  κ. Ιακ. Ι. Ρήγος, ο κ. Θ-Γερ Μαγκανιώτης, και η  κ Κούλα Χρυσού-Καρατζά) και ιδιαιτέρως  ο γραμματέας κ Γ. Γαβαλάς και ο κ Στ. Προβελέγγιος κατάφεραν να φέρουν εις  πέρας  ένα τεραστίας σημασίας  έργο με την βοήθεια και συμπαράσταση εθελοντών, το οποίο, βέβαια, παραγματοποιήθηκε   τόσον από τον Δήμο  Σύρου Ερμουπόλεως που παραχώρησε τις αίθουσες, και στηρίχθηκε οικονομικά από τις χορηγίες του κ Αθ.και της κ Μ. Μαρτίνου, την Γεν. Γραμ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, την εταιρεία  “IMERYS”, την Blue Star Ferries,  τις  Έκδόσεις Gutenberg, όσον και από άλλους τοπικούς παράγοντες όπως η κ. Ντίνα Συκουτρή Ανδρειωμένου και ο κ. Φρέρης Ρ. .

Τις εργασίες του συνεδρίου  τίμησαν με χαιρετισμούς  ο  Δήμαρχος  Σύρου Ερμουπόλεως  κ  Γεώργιος Μαραγκός, οι Μητροπολίτες  κκ  Δωρόθεος  και  Καλλίνικος, ο Σεβασμ. Επίσκοπος Σύρου της Καθολικής Εκκλησίας κ. Πέτρος Στεφάνου  και πλήθος κόσμου που γέμισε την ωραιότατη αίθουσα του Θεάτρου «Απόλλων» και τις αίθουσες του  Πνευματικού Κέντρου  του Δήμου.

mayor         akadimaikos

Ο Δήμαρχος Ερμουπόλεως απευθύνει                     Ο ακαδημαικός  κ. Παν. Βοκοτόπουλος

χαιρετισμό

 

mitropolites          kosmos

Οι Μητροπολίτες  κκ Δωρόθεος και Καλλίνικος   Πολύς κόσμος παρακολούθησε όλες τις

προσερχόμενοι στο χώρο του συνεδρίου.                   ημέρες τις εργασίες του συνεδρίου

τους υποδέχονται ο αντιπρόεδρος και ο Γεν.

Γραμματεύς της Ε.Κ.Μ.

 

proedros

Ο πρόεδρος της Ε.Κ.Μ. με τον επίσκοπο Καθολικών σεβασμιότατο Πέτρο  Στεφάνου

 

Στην εναρκτήρια τελετή,  ο Δήμαρχος κ  Μαραγκός ευχήθηκε επιτυχία στους σκοπούς του συνεδρίου μη παραλείποντας να τονίσει την μεγάλη  σημασία πού μία τόσο σοβαρή επιστημονική εκδήλωση  έχει, ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δρ. Δημήτριος Αθανασούλης ο οποίος εξήρε τον ρόλο της Εταιρείας και τον Θεσμό του Κυκλαδολογικού συνεδρίου ως ενός σημαντικού επιστημονικού φόρουμ  ενώ,  ο πρόεδρος κ. Εμμ. Μαρμαράς  ομίλησε για το έργο της Εταιρείας  και την προσπάθεια προετοιμασίας του διεθνούς συνεδρίου κήρυξε την έναρξη των εργασιών και καλωσόρισε τους συμμετέχοντες. Στο τέλος ,  η Εταιρεία τίμησε τους διαπρεπείς καθηγητές κκ  Colin  Renfrew, Roland  Etienne, Robin Barber, και την κυρία Φ. Δροσογιάννη, οι οποίοι, επί δεκαετίες προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στις Κυκλάδες .Ακολούθησε καλλιτεχνική εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων ,ενώ  η  βραδυά  έκλεισε  με δεξίωση που παρετέθη από την Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών

Στις εργασίες μεταξύ άλλων έκαναν παρουσίαση  ο ακαδημαϊκός κ Π. Βοκοτόπουλος, οι καθ  κκ  Ι. Στεφάνου, Χρ. Ντούμας, Ν. Κούρου Λ. Παλαιοκρασσά-Κοπίτσα, Ευαγ. Σημαντώνη-Μπουρνιά,  Ίρις Τζαχίλη, Κλ. Πολυβού, Ισμ. Τριάντη Κ. Κόμης, Χρ. Λούκος, Εμμ. Μαρμαράς, Θ. Παναγόπουλος,   Αδαμ. Σάμψων,η διευθύντρια του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών κ. Χ. Παπαγεωργιάδου, πολλοί ερευνευτές των κέντρων της Ακαδημίας Αθηνών, η επίτιμη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς κ. Β. Βασιλοπούλου η διευθύντρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων κ Α. Σίμωσι, σύσσωμο το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, οι επίτιμες έφοροι των Αρχαιοτήτων Φωτεινή Ζαφειροπούλου, Μ. Μαρθάρη και Ολ. Φιλανιώτου και πολλοί παλαιοί και νέοι αρχαιολόγοι και ιστορικοί επίσης οι κκ Ανωμερίτης  Γ, Βλασσερός Ι,  Βασιλόπουλος Ν,  Μ. Προβελέγγιος, οι καθηγήτριες Μονιούδη-Γαβαλά, Αν. Γεωργιάδη, Λάββα Διμέλλη Δ, επίσης, οι κυρίες Κουβελά Α., Χρυσού-Καρατζά Κ,  Μαρινάκη Αικ, , Νομ. Παλαιοκρασσά, Ουάλλας  Αθηνά, Παπαζώη Ελισ, και συμμετείχαν με ανηρτημένες ανακοινώσεις νέοι διδάκτορες όπως η  Κανακάρη Κατερίνα καθώς και καθηγητές ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων  όπως  κ. Βαλαμώτη Τάνια και Χρυσοβιτσάνου Β. κ.ά.

Το συνέδριο παρακολούθησαν πολλοί κάτοικοι της Σύρου  μεταξύ άλλων η  κ. Άννα Βαφία, η κ. Ντίνα Συκουτρή-Ανδρειωμένου, η πρόεδρος  του Λυκείου Ελληνίδων (Σύρου) κ  Χρ. Λιγοψυχάκη-Δενδρινού, και άλλοι επισκέπτες που ήρθαν στην Σύρο μόνον να παρακολουθήσουν όπως ο κ  Θ. Πιτταράς και πολλοί άλλοι.

Παρά το εντατικό πρόγραμμα το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων και η φιλική ατμόσφαιρα που υπήρχε οδήγησε στην ανταλλαγή και στην σύνθεση απόψεων για πολλά θέματα.

Οι εργασίες του συνεδρίου έληξαν με συζήτηση σε στρογγυλή τράπεζα όπου διατυπώθηκαν τελικές επισημάνσεις και εκφράστηκε από όλους η ευαρέσκεια για την διοργάνωση και η επιτυχία του θεσμού του Διεθνούς Κυκλαδολογικού Συνεδρίου, το οποίο μετά από 21 χρόνια διοργανώθηκε στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων με ελάχιστα μέσα.

Οι αναγνώστες μπορούν να λάβουν περισσότερες πληροφορίες και να δουν τις περιλήψεις των εργασιών  από την ιστοσελίδα της  Εταιρείας  Κυκλαδικών  Μελετών www.ekyklamel.gr.

Σημαντικές παράλληλες εκδηλώσεις διοργανώθηκαν στην Σύρο επ’ ευκαιρία του Διεθνούς Κυκλαδολογικού Συνεδρίου όπως η περιοδική έκθεση «το έκθεμα του μήνα» στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σύρου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, με την παρουσίαση για πρώτη φορά των σημαντικών πρόσφατων ευρημάτων από έναν πλούσιο τάφο που ερευνήθηκε στην περιοχή της Χαλανδριανής στην Σύρο από την επίτιμη έφορο Μ. Μαρθάρη, καθώς και η εικαστική έκθεση του Γιώργου Ξένου «οι Κυκλάδες άλλοτε και τώρα», που επιμελήθηκε η επίτιμη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομίας Βιβή Βασιλοπούλου με σημαντικά έργα όπως ο Απόλλων που εκτίθεται μονίμως στο Pergamon museum στο Βερολίνο, και η Ελλάδα ως Νίκη καθώς και νέα έργα σχόλιο στην προσφυγική κρίση που μαστίζει σήμερα το Αιγαίο.

Χορηγοί

Διαθέσιμο Υλικό

Πρόγραμμα Γ' ΔΚΣ
Περιλήψεις Γ΄ ΔΚΣ
Φόρμα Συμμετοχής ΕΛΛ | ΕΝ
A' Εγκύκλιος ΕΛΛ| EN
Β' Εγκύκλιος ΕΛΛ | EN
Γ' Εγκύκλιος ΕΛΛ | EN
Οδηγίες επιτοιχίων ΕΛΛ | EN
Κανονισμός Δημοσιευμάτων ΕΛΛ | EN