ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ Ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΠ. ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ

ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΥΚΛΑΔΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
7 Απριλίου 2023
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
7 Μαΐου 2023

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ Ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΠ. ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ

Με λύπη σας ενημερώνουμε ότι απεβίωσε ο επίτιμος εταίρος της Εταιρείας  μας  Sir  Βασίλειος Σπ. Μαρκεζίνης.

Ο εκλιπών υπήρξε μεγάλη προσωπικότητα της Νομικής Επιστήμης. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944 και  μετά από της σπουδές στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών μετέβη στην Μεγάλη Βρετανία όπου η εξέλιξή του υπήρξε εντυπωσιακή. Επίσης, διετέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, όπου ίδρυσε το Ινστιτούτο  Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ώστιν, ενώ διετέλεσε τακτικός Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, όπου ίδρυσε και διηύθυνε από το 2001 έως το 2007 το Ινστιτούτο Διεθνούς Δικαίου, όπως επίσης και στο Πανεπιστήμιο  του Λάιντεν (Ολλανδίας) και στο Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όπου ίδρυσε και διηύθυνε από το 1995 ως το 2001 το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκού και Συγκριτικού Δικαίου.

Επιπλέον, είχε διδάξει σε είκοσι πέντε πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, είχε συγγράψει πολλά βιβλία και πάνω από εκατόν τριάντα νομικά άρθρα, τα οποία είχαν δημοσιευθεί σε νομικά περιοδικά σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπήρξε σύμβουλος της Βασίλισσας της Μεγάλης Βρετανίας και για τις υπηρεσίες του εδόθη ο τίτλος του Sir.

Ο Β. Μαρκεζίνης είχε τιμηθεί με υψηλότατες διακρίσεις, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες. Υπήρξε μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας, αντεπιστέλλον Μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας και της Ακαδημίας Αθηνών, ξένος Εταίρος της Βελγικής, της Ολλανδικής και της Ιταλικής Ακαδημίας (Academia dei Lincei), όπως επίσης και του Αμερικανικού Ινστιτούτου Δικαίου.

Η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών είχε τιμήσει, το 2014, τον εκλιπόντα σε ειδική τελετή μαζί με άλλους Κυκλαδίτες Ακαδημαϊκούς.

Από  την τελετή της 7ης Μαρτίου 2014 στην αίθουσα του «Παρνασσού». Διακρίνονται ο εκλιπών με τον τότε πρόεδρο της Εταιρείας καθ. Ν. Ξυπνητό

Από την τελετή της 7ης Μαρτίου 2014 στην αίθουσα του «Παρνασσού».
Διακρίνονται ο εκλιπών με τον τότε πρόεδρο της Εταιρείας καθ. Ν. Ξυπνητό