ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΥΚΛΑΔΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
11 Ιανουαρίου 2023
Ημερήσια εκδρομή της Εταιρείας
17 Μαρτίου 2023

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΥΚΛΑΔΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΥΚΛΑΔΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου,  στα γραφεία του Συνδέσμου Συριανών στην Αθήνα, η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών, συνεχίζοντας την παράδοση, έκοψε την Βασιλόπιτά της.

Ο Γεν. Γραμματέας κ. Γ. Γαβαλάς συντόνιζε την εκδήλωση. Καλωσόρισε τους παρευρεθέντες και ανεφέρθη στα μηνύματα που έλαβε η Εταιρεία εκ μέρους του βουλευτού κ. Ν. Συρμαλένιου, του  κ. Ιωάν. Μαργαρίτη, επάρχου Νάξου και του κ. Αντ. Συρίγου πρ. βουλευτή . Ο πρόεδρος της Εταιρείας καθ. κ. Δημήτριος Στ. Κορρές, που έλαβε τον λόγο, ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Συνδέσμου Συριανών κ. Δημήτριο Βαφία για την παραχώρηση της αίθουσας και την φιλοξενία και ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους · παράλληλα ενημέρωσε ότι κυκλοφόρησε ο ΚΔ΄ τόμος της «Επετηρίδος της Ε.Κ.Μ.». Ο τόμος αποτελεί το πρώτο μέρος των Πρακτικών του Δ΄ Διεθνούς Κυκλαδολογικού Συνεδρίου, πού έλαβε χώρα στην Τήνο τον τον Σεπτέμβριο του 2021, είναι ήδη στην διάθεση των ενδιαφερομένων, οι οποίοι  θα μπορούν να τον παραλάβουν από τα γραφεία της Εταιρείας. Επίσης ενημέρωσε ότι ο ΚΓ΄ τόμος θα είναι  σύντομα έτοιμος και ότι οι δύο τόμοι θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση που θα γίνει το καλοκαίρι στην Σύρο και Τήνο αντίστοιχα. Ο κ πρόεδρος παρέδωσε τιμητικά στον κ. Δημ. Βαφία τον ΚΔ΄ τόμο και προσκάλεσε τον κ. Κ. Δανούση μέλος του ΔΣ της Εταιρείας στο βήμα. Ο κ. Δανούσης ανέπτυξε το θέμα  “1823 – 2023. Διακόσια χρόνια από την εύρεση της Εικόνας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Τήνο”. Ο κ. Δανούσης χωρίς να  εστιάσει στη θεολογική σημασία του γεγονότος, παρουσίασε το ιστορικό της ανεύρεσης της ιεράς εικόνας του Ευαγγελισμού και τη σημασία που προσέλαβε η ανεύρεσή της για την Τήνο και τον Ελληνισμό, παραθέτοντας πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία άγνωστα στους πολλούς. Ο κ. Δανούσης καταχειροκροτήθηκε για την όλη ανάπτυξη του θέματός του. Ακολούθως έγινε η κοπή της βασιλόπιτας με την ευλογία των πανοσιολογιωτάτων  π. Θωμά Συνοδινού και π. Χρήστου Λογαρά. Ο π. Θωμάς Συνοδινός, σε σύντομη ομιλία του, συνεχάρη τον κ.Δανούση για την ομιλία του και ευχήθηκε κάθε καλό για την Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών. Ακολούθησε η κοπή της Βασιλόπιτας. Το νόμισμα έτυχε στο μέλος της Εταιρείας  κ. Ηλία Σιγάλα.

Στο τέλος, η Εταιρεία παρέθεσε «κέρασμα»  κατά  διάρκεια του οποίου δόθηκε η ευκαιρία στα Μέλη της, σε ένα πολύ ζεστό κλίμα, να συζητήσουν και να γνωριστούν καλλίτερα μεταξύ τους.

Παρευρέθησαν Οι πανοσιολογιώτατοι π. Θωμάς Συνοδινός και π. Χρήστος Λογαράς. ο κ. και η κ. Δημ. Στ. Κορρές, ο κ. και η κα Στεφ. Προβελέγγιου, ο κ. Γ. Γαβαλάς, ο κ. Ιάκ. Ρήγος, ο κ. Ι. Λογαράς, ο κ. και η κα Ν. Κουτρουμπή, ο κ. Ν. Αναστασόπουλος, ο κ. και η κα Κ. Δανούση, ο κ. Αλ. Λεβαντής, η κα Άννα Λέκκα, ο κ. Στ. Λέπουρας, ο κ. Λεον. Χατζηανδρέου

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Συριανών κ. Δημ. Βαφίας, ο καθ. κ. Μαν Σέργης, ο καθ. κ. Ευστ. Σιδερής, ο ιατρός κ. Ι. Βλασερός, ο κ. Βασ. Φραγκουλόπουλος,  ο κ. Αλκ. Λεμπέσης, ο κ. Ι. Ποσάντζης, ο κ. και η κα Σπ. Κάλμπαρη, οι κκ. Αντ. Τζιώτης,  Β. Γρατσίας, Ι. Παπαδημητρίου, Πασχ. Σιρίγος, Εμμ.Μουστάκης, Ανδρ. Αλιπράντης, Νικόδ. Ι. Λογαράς, Στ. Δ. Κορρές,  Λεων. Δ. Κορρές, Χρ. Παυλόπουλος, Πέτ.Τσαούσογλου, οι κυρίες Χάιδω Μουστάκη, Νία Γαβαλά, Άννα Βαφία,  Κατ. Κανακάρη, Σοφ. Γαβαλά, Μ. Γιουρούκου, Σοφία Ηρακλείδου, Κωνσταντίνα Συκουτρή -Ανδρειωμένου, Ευαγ. Κοντού, Παρ Κορρέ-Αποστολίδου, Αικ. Κοντογιώργη, Μ. Καφετζοπούλου,  Δεσπ. Πρίνια, και άλλοι.