Δ Διεθνές Κυκλαδολογικό Συνέδριο στην Τήνο

EΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΕΚΛΟΓΩΝ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021 ΩΡΑ 17.00- 21.00- ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
14 Οκτωβρίου 2021
«Η Ελλάδα Ελεύθερη: Αναγνώριση και σύναψη διπλωματικών και προξενικών σχέσεων»
24 Ιουλίου 2022

Δ Διεθνές Κυκλαδολογικό Συνέδριο στην Τήνο

Με ιδιαίτερη επιτυχία διεξήχθη από τις 22 έως τις 26 Σεπτεμβρίου, στις αίθουσες του «Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού» στην πόλη της Τήνου, το Δ΄ Διεθνές Κυκλαδολογικό Συνέδριο της «Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών» με τίτλο «Κυκλάδες : Αειφορία Πολιτισμού».

Η μεγάλη συμμετοχή, 200 και πλέον ελλήνων και ξένων συνέδρων με 24 αναρτημένες παρουσιάσεις και 125 προφορικές ανακοινώσεις, υψηλού επιστημονικού επιπέδου, συνέβαλε – μαζί με την άρτια διοργάνωση και την παρουσία του κόσμου- στην διεξαγωγή ενός επιτυχημένου Συνεδρίου. Το υψηλό επίπεδο των ανακοινώσεων και παρουσιάσεων αναγνωρίστηκε από όλους, όπως και η ποικιλία των θεμάτων.

Ειδικότερα, οι εργασίες του Συνεδρίου διεξήχθησαν με πιστή τήρηση του προγράμματος: χάρη στην ταυτόχρονη χρήση δύο αιθουσών δεν παρουσιάστηκαν παρά μικρές αποκλίσεις, σε μεμονωμένες μόνο περιπτώσεις, λόγω του ενδιαφέροντος των συζητήσεων που ακολουθούσαν.

Αντίστοιχη της διοργάνωσης του Συνεδρίου ήταν και η επίσημη έναρξη αυτού, με την παρουσία των Εκκλησιαστικών Αρχών, των τοπικών Πολιτικών αρχών και του κόσμου που κατέκλεισε (στο μέτρο του επιτρεπομένου) την κεντρική αίθουσα του Μεγάρου του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού, η οποία «χρωματίστηκε» από την εμπεριστατωμένη και γλαφυρή εναρκτήρια ομιλία του Εθνολόγου-Λαογράφου και επιστημονικού υπευθύνου του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας κ. Αλέκου Φλωράκη. Άκρως ενδιαφέρουσα και ενημερωτική ήταν και η ομιλία, μία ημέρα μετά, του κεντρικού ομιλητή του Συνεδρίου, Αρχαιολόγου και Διευθυντού της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κ. Δημητρίου Αθανασούλη σχετικά με το Έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων καθώς και η ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου από την υπέυθυνη δρ Αναστασία Αγγελοπούλου.

Τέλος, πολύ επιτυχημένη και ενδιαφέρουσα ήταν και η διοργανωθείσα εκδρομή της Κυριακής 26 Σεπτεμβρίου: στην Ιερά μονή Κεχροβουνίου, στον αρχαιολογικό χώρο του Ξώμπουργου όπου πραγματοποιήθηκε εξαιρετική ξενάγηση από τη καθηγήτρια κα. Νότα Κούρου και την ομάδα των συνεργατών της, και στον Πύργο όπου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, από τον ειδικό επί του θέματος κ. Αλέκο Φλωράκη, και επίσκεψη στο Υπαίθριο Μουσείο του κ. Ηλία Τζαβελόπουλου.

Η συνδιοργάνωση με το Υπουργείο Εξωτερικών της εκθέσεως «Η Ελλάδα ελεύθερη : Αναγνώριση και σύναψη διπλωματικών και προξενικών σχέσεων» προσέδωσε μία σημαντική διάσταση στο Συνέδριο, υπογραμμίζοντας και τη συμμετοχή της Εταιρείας στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την έναρξη του αγώνα της Παλιγγενεσίας. Η παρουσίαση της εκθέσεως και η ξενάγηση που ακολούθησε από τον επιμελητή της έκθεσης Δρ Γεώργιο Πολυδωράκη διευθυντή της ΥΔΙΑ του ΥΠΕΞ έδωσε την ευκαιρία στους παρισταμένους να εμβαθύνει στα έγγραφα που παρουσίαζονται καθώς και στην δυναμική παρουσία πολλών Προξενίων στις Κυκλάδες κατά την περίοδο της Επανάστασης και κατόπιν.

Η Εταιρεία θεωρεί υποχρέωσή της να ευχαριστήσει όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχή τέλεση του Δ’ Διεθνούς Κυκλαδολογικού Συνεδρίου τους χορηγούς του Συνεδρίου και όσους εργάστηκαν γι’ αυτό και κυρίως τους εθελοντές και την τοπική επιτροπή της Τήνου και ιδιατέρως την κ Αναστασία Ψάλτη.

Ευχαριστεί θερμώς, τον Δήμο Τήνου, το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, που παρεχώρησε τους χώρους του Συνεδρίου (και όχι μόνον), την Έπαρχο Τήνου και φυσικά τον φιλόξενο λαό της Τήνου, που με αγάπη και ενδιαφέρον περιέβαλε τις εργασίες του Συνεδρίου και ιδιαιτέρως την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας,υπό την αιγίδα της οποίας διεξήχθη το Συνέδριο.