ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκδρομή στον Μαραθώνα, Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019, 9.00π.μ-16.00μμ
20 Οκτωβρίου 2019
Διοργάνωση του Δ΄Διεθνούς Κυκλαδολογικού Συνεδρίου στην Τήνο, 30/09-03/10 2020
24 Νοεμβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Με ιδιαίτερη επιτυχία έγινε, την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019, η νέα πολιτιστική δράση της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών.

Αυτή την φορά 50 εταίροι και φίλοι της Εταιρείας συμμετέσχον στην εξόρμηση στον Μαραθώνα. Εκεί, και με ιδανικές καιρικές συνθήκες, έγινε, από την επιμελήτρια αρχαιοτήτων στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής και εταίρα της ΕΚΜ, αρχαιολόγο κ. Πέλλυ Φωτιάδη, η ξενάγηση στους αρχαιολογικούς χώρους και το Μουσείο Μαραθώνος. Η κ. Φωτιάδη, με γλαφυρότητα, μας έδωσε τις απαραίτητες ιστορικές πληροφορίες και έτσι, έγινε κατανοητή από όλους μας η μεγάλη διαχρονική σημασία της περιοχής. Η άξια αρχαιολόγος απάντησε σε πλήθος ερωτημάτων των συμμετασχόντων εκδρομέων.

Η ξενάγηση άρχισε από τον  Αρχαιολογικό χώρο του ιερού των Αιγυπτίων θεών στη θέση Μικρό Έλος ή Μπρέξιζα στη Νέα Μάκρη. Συνεχίστηκε με την επίσκεψη στον Τύμβο των Αθηναίων Μαραθωνομάχων, όπου και οι εκδρομείς έβγαλαν την αναμνηστική φωτογραφία, για να συνεχιστεί στο νεκροταφείο της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού στο Τσέπι Μαραθώνος που έχει πολλές ομοιότητες με αντίστοιχα νεκροταφεία των Κυκλαδων της ιδίας περιόδου και κατόπιν στους Μεσοελλαδικούς και Μυκηναϊκούς τύμβους στη θέση Βρανά Μαραθώνα και περατώθηκε με την πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη-ξενάγηση στο Μουσείο.

Στην εκδρομή πήραν μέρος ο πρόεδρος της ΕΚΜ μετά της συζύγου του καθ. κ. Δημ Στ. Κορρές, ο αντιπρόεδρος κ. Ν. Κουτρουμπής μετά της συζύγου του, ο Γραμματεύς κ. Γ. Γαβαλάς, και τα μέλη του Δ.Σ. κ Στέφανος Προβελέγγιος με την σύζυγό του, η κ. Μαρία Γρυπάρη και ο κ. Λεονάρδος Χατζηανδρέου. Επίσης συμμετείχαν ο καθ. Νίκος Λεγάκης, η κ. Ειρήνη Μ. Πρωτοπαπαδάκη με την θυγατέρα της, ο κ και η κ Κωνσταντίνου Σιδερή, ο καθ, και η κ. Σταματίου Καστελάνου, ο καθ. και η κ Ευσταθίου Σιδερή, ο κ. και η κ. Αντωνίου Τζιώτη, ο κ και η κ. Ιωάννου Ποσάντζη, ο κ και η κ Δημ Θεοφίλου, ο κ. και η κ. Ιωάννου Λιακατά, ο κ. Δημ Κάζης, ο κ. Ιωάννης Κονταράτος, ο κ. Στέλιος Περικλής Καράβης, ο κ. Γεώργιος Χερουβείμ, ο κ. Γεώργιος Βαμβακάς, ο κ. Κωνσταντίνος Μπομποτάς, ο κ. Ιωάννης Πέππες, η κ. Αθηνά Ουάλλας, η κ. Νία Γαβαλά, η κ. Ευαγγελινή Γλυνού, η κ. Χριστίνα Παγκανίκα, η κ. Σωτηρίου, η κ. Ντάιβα Παπαστράτου, η κ. Βακαλοπούλου, η κ Σωτηρίου, η κ. Ιωάννα Καπετανάκη, η κ. Άννα Κοκολιάδου, η κ. Κατερίνα Βασιλάκη ο κ. Άγγελος Ανδρουλιδάκης, ο κ. Ιωάννης Βασιλάκης,ο κ. Χρίστος Παγκανίκας, ο ιωάννης Πεππές και ο η κινέζα φίλη μας Τζιν Μέι.

Ακολούθησε γεύμα σε ταβέρνα της περιοχής, όπου και υπήρξε η ευκαιρία καλλίτερης γνωριμίας και επικοινωνίας των συμμετεχόντων στην εκδρομή.

 

Οι εκδρομείς έμπροσθεν του Τύμβου των Μαραθωνομάχων

Η κ. Φωτιάδη κατά την ξενάγηση

Η κ. Φωτιάδη κατά την ξενάγηση στον χώρο της βίλας του Ηρώδου του Αττικού.